Burn out

Burn out

We spreken van een burn-out als iemand het gevoel heeft volledig opgebrand te zijn. Je bent somber, alles kost te veel moeite, je kunt niet meer genieten, bent prikkelbaar snel emotioneel en kunt je niet meer concentreren. Meestal is er een belangrijke link met werk. Een keer flink uitslapen of er even tussenuit brengen geen verbetering.

Bij een burn-out heb je – vaak al jarenlang – van alles opgestapeld.

Hoe heftig ook, dit is wel een uitnodiging van je onbewuste om eens stevig met jezelf aan de slag te gaan. Oude ingesleten patronen en coping mechanismen moeten grondig herzien en gebeurtenissen uit het verleden beter verwerkt worden. Soms wordt het zelfs tijd voor een andere baan of een carrièreswitch. Als je er middenin zit, zie je de uitweg niet, maar terugkijkend kan het gebeuren dat je uiteindelijk blij bent dat het zo gelopen is!

De behandeling

Bij een burn-out is het belangrijk om goed naar je lichaam te leren luisteren. Vaak ben je al jarenlang bezig om op verstand door te gaan en is er te weinig aandacht voor de (subtiele) gevoelens van ongenoegen. Als je die maar lang

loesjegenoeg negeert, kunnen ze uiteindelijk de vorm aannemen van een burn-out, je kunt er dan niet meer om heen. Een beetje discipline is prima, maar je moet het niet overdrijven.

Eerst zullen we in kaart brengen wat er bij jou ten grondslag ligt aan je klachten. Vind je je werk nog leuk, hoe is het contact met collega’s en leidinggevende? Hoe is het met de werkdruk? Zijn er zorgen thuis over kinderen, financiën, partner, ouders enz.? Knagen er dingen uit het verleden aan je?

Vervolgens kun je formuleren wat je doel is, wat heb jij nodig om beter in balans te komen?

In vijf à tien gesprekken ga je stap voor stap naar die doelen toe werken. Je leert jezelf beter kennen: je kwaliteiten en je valkuilen en je krijgt meer zicht op de onbewuste automatische reacties op situaties. Indien nodig is er aandacht voor gebeurtenissen uit het verleden die verder verwerkt moeten worden om ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden.

Door de vermoeidheid word je gedwongen om veel rust te nemen en dat is goed. Het gevaar is echter dat je door de combinatie met somberheid en lusteloosheid tot helemaal niets meer komt. Structuur in je leven is dus ook belangrijk. Daarom zullen we ook aandacht besteden aan hoe je op een prettige manier inspanning en ontspanning kunt combineren.

Omdat ieder mens uniek is gaat het altijd om maatwerk. Na de intake bespreken we je wensen en verwachtingen en geef ik mijn visie op je situatie. Dan maken we een voorlopig plan, dat – indien nodig – in de loop van de behandeling kan worden bijgesteld.